Boomkap
Treetment Boomkap verzorgt al het klimmend kappen van uw bomen.
Of ze nu groot of klein, dik of dun, jong of oud zijn. In een dicht bebouwd gebied, dichtbevolkt gebied of op een open weiland staan, Treetment kapt elke boom.
Waarom, Daarom Treetment:
- Jarenlange ervaring met kappen van bomen.
- Uw boom veilig verwijderd, zonder schade aan uw omgeving.
- Verwijderen van stam en wortels mogelijk.
- Afvoeren, verzagen of versnipperen van het hout.
- Zicht op de natuur, ook voor onderhoud en inspectie van de gezondheid van uw boom kunt u bij Treetment terecht.
- Door klimmen geen dure stijgers en zwaar materieel bij u voor de deur.
- Snel, efficiënt en betaalbaar.
Wilt u toch wat van uw boom “overhouden”? Treetment kan van uw boom verschillende dingen maken. Denkt u bijvoorbeeld aan een mooie houten bank, stoel of een mooie tafel uit uw boom!
Hoe zat dat ook alweer met vergunningen?
Het is in sommige gemeenten verboden om bomen te kappen. Ook als ze op particuliere grond staan. Dit geldt vaak ook voor het verplaatsen, rooien of andere handelingen, waardoor de boom dood kan gaan of ernstig beschadigd kan raken. Per gemeente kunnen de regels hierover verschillen.
Voor kap moet u in zo’n geval eerst een vergunning vragen aan de gemeente. Vroeger heette dit een kapvergunning, maar sinds 1 oktober 2010 heet dit een ‘omgevingsvergunning voor het vellen van houtopstand’ of kortweg omgevingsvergunning.
Bepaalde boomsoorten of percelen buiten de bebouwde kom vallen onder de Boswet. Let op, de bebouwde kom van de Boswet kan anders zijn dan de bebouwde kom van de Wegenverkeerswet.
In sommige gevallen moet kap van deze bomen worden gemeld bij de provinciale boswetambtenaar en moet er binnen 3 jaar worden herplant. Bomen in erven en tuinen vallen niet onder deze meldings- en herplantingsplicht van de Boswet. Toch kan het zijn dat u een omgevinsgvergunning nodig heeft voor kap. Vraag daarom altijd bij uw gemeente na of uw boom mag worden gekapt zonder vergunning.
Hoe krijg ik een kapvergunning?
Informeer bij uw gemeente naar de voorschriften. De regels over het kappen van bomen verschillen per gemeente. U vindt ze via het Omgevingsloket.
Op het Omgevingsloket kunt u ook een vergunningscheck doen. Deze geeft een aanwijzing of er een omgevingsvergunning nodig is of dat u alleen een melding moet doen. U kunt hier de vergunning ook aanvragen met uw DiGiD.
U kunt de aanvraag ook rechtstreeks bij uw gemeente indienen. Vaak heeft uw gemeente hiervoor een speciaal formulier (op papier of digitaal).
U kunt alleen een omgevingsvergunning aanvragen, als u de eigenaar bent van de grond waarop de boom staat. Geef in de aanvraag aan om welke boom het gaat, wat u precies van plan bent en waarom. Probeer dit zo goed mogelijk uit te leggen. Voeg bijvoorbeeld een verklaring van een boomdeskundige toe als de boom ziek is. Treetment inspecteert en meet ook de gezondheid van uw boom en kan een verklaring afgeven die kan dienen als steunbewijs, wanneer noodzakelijk.
Voor de aanvraag van een omgevingsvergunning bent u vaak legeskosten verschuldigd. De hoogte van deze kosten verschillen per gemeente.